Čerstvé kakao Mexiko
Z oblasti mexických Mayů, kolébky kakaových bobů. Chuť: byliny, oříšky, lehce trpká, smetanově čokoládová. Organicky pěstované, fér obchodované, zpracované v ČR. Chuťově i energeticky jemné, hladivé. Vhodné pro koncentraci, jasnost, meditaci.
Detailní popis produktu
Toto kakao je z kakaových bobů, které rostou v malé oblasti El Vado, v obci Tuzantán v Chiapasu na jihu Mexika. Historie kakaa v jihovýchodním Mexiku se datuje dlouho do předkolumbovské éry. Kakao zde nebylo jen součástí kulinářské a náboženské tradice, ale byla to i měna. Chiapas byl centrem pěstování a obchodu s kakaem, když se španělé do této oblasti v roce 1522 dostali. První kakao, které se objevilo v Evropě na španělském dvoře bylo z Chiapasu.
Kakao z El Vado roste na úpatí pohoří Sierra Madre podél hrbolaté klikatící se cesty, ve stínu impozantních hor. Kakao zde na svých pozemcích pěstuje a sklízí 14 místních rodin, ve výšce 400 m.n.m. na ploše necelých 5km2. Hlavní sklizeň probíhá od října do února, mezi sklizeň od března do srpna. Tedy skoro po celý rok. Geneticky se v této oblasti vyskytuje zejména Criollo a Trinitario a jejich křížení.
Po sklizni bylo toto kakao fermentované 6 dní a sušené 7 dní v patiích, které vznikly speciálně pro sušení kakaa před více jak 100 lety.
Chuť tohoto kakaa je plná, čokoládová s tóny bylin a oříšků či smetany.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Čerstvé kakao |
---|---|
Název: | Čerstvé kakao Mexiko |
Původ: | Mexiko - Tuzantán |
Odrůda: | Criollo, Trinitario |
Praženo a mleto: | 1.11.2024 |
Hmotnost: | 50g, 200g, 500g |