Příprava kakaa
Jak připravit nápoj z čerstvého kakaa?
Ideální je rozpustit kakao pouze s vodou. Vynikne tak pravá chuť, vůně, textura a kvalita samotného kakaa. Co se týče množství kakaa a intenzity, záleží na vaší citlivosti (obecně, vůči stimulantům, kofeinu apod.) a chuti. Doporučuji zkoušet a hrát si.
Krátce: 5–40g kakaa + 20–150ml horké vody (+ koření, bylinky, sladidlo, mléko…).
Já mám rád kakao jednoduché a intenzivní, a nemusí ho být velké množství.
Pro osobní pravidelnější rituálek s kakaem nejraději používám malý frenchpress na kávu. Do něj dám 1 polévkovou lžíci (cca 18g) čerstvého kakaa na osobu, zaliji horkou vodou (50-100ml/os) a rychlým pohybem pístu se sítkem nahoru a dolů čokoládu krásně našlehám. Teplota vody může být klidně čerstvě převařená, v malém množství rychle klesne na cca 70-80´C. Nemusíte se bát, že o něco z kakaa přijdete. Jeden ze zásadních procesů při zpracování kakaových bobů na kakaovou pastu je pražení, což jsou teploty mezi 100 – 130´C. Při tradičním zpracování kakaových bobů a pražení na pánvi nad ohněm teploty nejsou příliš kontrolovatelné, ale mohou být i vyšší.
Běžně uváděná ceremoniální dávka je 50g kakaa. U čerstvého kakaa bych toto množství snížil maximálně na 30-40g a ne vícekrát než 1x, 2x za týden ;)
Někdy si na chuť dám jen jednu čajovou lžičku do malého espreso šálku, zaliji minimálním množstvím vody, zamíchám lžičkou a vychutnávám.
Kakao je možné kombinovat i s kořením a bylinkami dle vlastní chuti, záměru, inspirace. Já mám občas rád kombinaci skořice a čerstvě mletých čili papriček. Ale fantazii se meze nekladou: čerstvě mletý kardamom, hřebíček, pepř, vanilka, …promnutá snítka kvítků levandule, mateřídoušky, lístků máty, meduňky… mohou z vašeho šálku kakaa udělat ještě více povzbuzující nebo naopak více relaxační nápoj.
Dosladit je vhodné panelou (sušenou třtinovou šťávou), kokosovým cukrem nebo medem.
A můžete pít. Uvolnit se. Vnímat se.
Pokud chcete vložit do kakaa nějaký záměr, vnímejte ho již před přípravou i při celé přípravě kakaa. Vnímejte, jestli ke kakau chcete něco přidat, co vás a váš záměr v dané chvíli podpoří. Vychutnejte si v klidu šálek kakaa, jeho chuť, vůni, texturu na jazyku a dejte si čas a klid na jeho doznění a následnou odezvu ve vašem těle i mysli.
Také hodně pijte vodu, kakao dehydruje. Ale pozor, kakao je cca z 50% tuk – kakaové máslo. Nepijte proto bezprostředně před nebo po kakau studenou vodu, lepší je alespoň trochu teplá, aby se tuk v žaludku nesrazil.
Kakao dokáže krásně podpořit inspiraci, kreativitu, pohyb, i introspekci, meditaci apod.
Přeji dobrou chuť, zdraví a dobré zážitky v radosti.
Sanko - SanCacao